Partie přeboru Paprsek – Láďa K.

Paprsek – Láďa K. 1-0

Stalo se 25. Df7, ale po Vxf5 byl konec za chvíli. Zejména je třeba věnovat pozornost převodu věže Va3-h3.
Tady se ukázala neschopnost bílého rychle dotáhnout partii do závěru. Už si nepamatuji, zda počítač ukazuje +7 nebo +12.

Opět po 27. Va3 je po partii, ale byl jsem zaujatý bodem f6. Stalo se 27. Sxf6? a po Sxf6 nelze figuru vzít 28. Jxf6 pro Dd4+ a bílý prohraje.

A opět jsem si myslel, že je už hotovo, ale Láďa vymyslel 36. -; Va7 místo správné reakce 37. Sd7 jsem zahrál slabomyslné De6.

A Láďa po partii říkal že mohl vyhrát, že má figuru navíc, ale křemík ukazuje maximálně remízu. I kdyby hrál správně, černý je skoro v zugzwangu a najít jakýkoliv neprohrávající tah je hodně těžké. Počítač doporučuje 39.-; Vf8, na což bílý bude reagovat 40. Sc6.
Nicméně černý dělá poslední rozhodující chybu 39.-; Vg8?? 40. Vxg8 Kxg8 41. Db8+!

Komentář Láďa K.

Můj komentář k partii – zahájení jsem hrál dle citu a i když jsem stál trochu hůř a stísněně, tak až do 17. tahu měl bílý jen malou výhodu. Zde jsem udělal první a velmi zásadní chybu:

Bílý posledním tahem sebral pěšce na a6 a já se rozhodoval mezi rošádou a vzetím pěšce na b3. Správně bylo zarochovat, ale já jsem to risknul a vzal pěšce na b3 (abych srovnal scóre). Ač to nevypadá, tak to byla velká chyba. Bohužel Jirka stihl využít situace a prudce zaútočil na mého krále v centru. Postupně se situace zhoršovala, počítač ukazuje i +15, diváci se chodili dívat, kdy bude konec, ale já se vynalézavě bránil. I Jirka nedopočítá vše.

V 27. tahu to Jirka zkazí (špatně spočítá vítěznou kombinaci) a o tah dále už stojím lépe:

Tady správně dám šach a obětuji střelce, abych rozbil kryt bílého krále. Po tazích 28. – Sd4+ 29. Kf1 Sxg2+ 30. Kxg2 je následující pozice:

Zde bohužel zahraji zbrkle Dg5+ (abych se přiblížil králi). Jenže bílý představí věž na g3 a já má jen jeden šach z d2 partii bych prohrál. Takže hraji obranně (Paprsek: nebo obratně) Dh5 (nejlepší tah) a Jirka má druhý pokus na vítězství (počítač hlásí +4,3). Po několika šachách se dostáváme do skoro beznadějné pozice. Je napadená dáma, hrozí mat na g7, případně h7, hrozí tah Vh3. No, jsem pod palbou. Jirka vstává od stolu a čeká, že mu podám ruku. Těžká pozice:

Ale nacházím krásný tah Va7! Bílý má jediný vyhrávající tah Sd7 (překrytí věže), ale konsternovaný Jirka tento tah nenajde (najde ho později, Paprsek: až po partii, což je už na nic 🙂). Podruhé Jirka zahazuje šanci vyhrát. Bohužel, opět to hned kazím a v časové tísni zahraji třetí a rozhodující chybu, kde v nelehké pozici:

zahraji 39. – Vg8. Chci problém rychle vyřešit, ale Jirka mi po výměně věží na g8 odšáchne druhou věž na a7. Na třetí pokus s figurovou více už si Jirka vítězství pohlídá. Správně jsem měl hrát Vd8 (-1,2) nebo Vf8 (-0,7). Vyhrané to opravdu nemám, ale hráli by jsme dál.

Myslím si, že jsme sehráli pěknou i divácky atraktivní partii. Jirka si to vítězství zasloužil. Ale příště by to měl dát hned na první pokus.

Partie

5 thoughts on “Partie přeboru Paprsek – Láďa K.

  1. Musím reagovat na hodnocení pozice po zahájení. Když někdo (Láďa K.) zahraje ve 4. tahu za černého f6, tak si nezaslouží nic jiného, než prohrát. 🙂

  2. Chlapi, hezký! Ještě by se slušelo vložit celou partii pro přehrání. Jednak pro lepší zážitek a druhak tím otestovat novej web 🙂

  3. Diky za vlozeni a komentare! Pridavam se k Romanovi, hodte sem i celou partii, prosim 🙂
    Ladu jsem v zahajeni videl totalne prohraneho – s tou pasivnim obranou a jeste s f6 – mno, rikal jsem si, skoda casu – ale seredne jsem se mylil a nakonec se z toho vyklubal zajimavy pripad majora Zemana 😀

  4. Přidal jsem partii. Tah f6 nebyl nejsilnější tah, ale nic hrozného se neděje. Po Jirkovým f5 to počítač hodnotí jen +0,3. První chybu vidím v 10. tahu b6. To byla kravina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *